Drottningdagen är en av Nederländernas mest populära festdagar, och den internationellt i särklass mest kända festen. Koninginnedag går av stapeln den 30e april varje år, för att fira drottningmoderns födelsedag.

Historia

Den första drottningdagen firades redan 1885 för att fira Princessa Wilhelminas födelsedag, och för att skapa en nationell festdag för den då relativt nybildade monarkin Nederländerna. När drottning Juliana tillträdde tronen 1948 flyttades drottningdagen till dess nuvarande datum, hennes födelsedag den 30e april. För att hedra Juliana behöll nuvarande drottning Beatrice drottningmoderns födelsedag som festdag vid hennes tillträde. Inofficellt sägs det att det beror på det notoriskt instabila vädret runt drottning Beatrices födelsedag, 31a januari.

Aktiviteter

Orange

På drottningdagen lever Holländarna ut sin fäbless för färgen orange, efter kungahuset Oranje. Överallt stöter man på orange-klädda personer, gator klädda i orange och till och med oranga hundar. För att smälta in inhandlas lämpligvis en orange hatt eller t-shirt.

Marknader

Över hela landet anordnas det otaliga loppmarknader, mycket beroende på att försäljare inte behöver betala skatt på sina förtjänster just under drottningdagen. Den största finns i Vondelpark i Amsterdam, och är väl värd ett besök.

Konserter

Under Drottningdagen anordnas mängde med gratiskonserter i de flesta städer. Givetvis i de stora städerna, men även i studentstäder som Leiden, Utrecht och Delft anordnas ett flertal konserter. För dig som vill undvika det mest hysteriska firandet rekommenderas ett besök i någon av de städerna, samtliga mellan 20-50 minuter från Amsterdam.

Queens Night / Koninginnenach / Drottningnatten

Sedan början av 90-talet anordnas gatufester i Amsterdam och Haag natten till drottningdagen. Under drottningnatten håller i stort sett alla barer öppna hela natten, och det råder festivalstämning i de två städerna. Även i andra städer anordnas drottningnatten, men Haag och Amsterdam har de utan jämförelse största aktiviteterna.

Boende

Många utlandsboende nederländare passar på att åka hem över drottningdagen, tillsammans med hundratusentals turister. Det är generellt svårt att hitta bra boende i Amsterdam, men den här helgen är det i stort sett omöjligt om man inte bokar i väldigt god tid. Minst 6 månader i förväg rekommenderas av Amsterdams turistbyrå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *